Lyme Centrum Apeldoorn

Interne geneeskunde - Neurologie

“De patiënt zit aan tafel met twee medisch specialisten tegelijk. Dat is uniek in Nederland.”

Y. Vermeeren
(internist)

Multidisciplinaire aanpak

Het Lyme Centrum Apeldoorn (LCA) is opgericht vanuit de overtuiging dat de Lymepatiënt het beste op zijn plek is daar waar medische kennis en ervaring geconcentreerd zijn. Dit leidt vervolgens tot een meer passend behandeladvies. Dit is van groot belang bij dit ziektebeeld, omdat een juiste interpretatie van symptomen en het opmerken van de verschillende uitingsvormen niet eenvoudig is. Door deze aanpak krijgt de patiënt snel helderheid over een mogelijke besmetting en een behandelplan volgens CBO-richtlijnen, en kan onrust worden weggenomen.

Het LCA is een van de drie kenniscentra in Nederland op het gebied van Lyme. Het neemt deel aan landelijke studies en verricht zelfstandig wetenschappelijk onderzoek.


Werkwijze

Uniek in Nederland is dat de patiënt aan tafel zit met de neuroloog én internist of kinderarts. Zij doen een anamnese en gericht lichamelijk onderzoek. Zij beschikken over gedetailleerde testuitslagen van het bloed. Op afroep is een ‘dedicated’ dermatoloog, cardioloog of reumatoloog beschikbaar. Dit gecombineerd met de gespecialiseerde kennis over Lyme, zorgt voor een goede oplossing voor de patiënt binnen een kort traject, maximaal drie polikliniek bezoeken. Eerste bezoek: laboratorium onderzoek en vragenlijsten. Tweede bezoek: formulering behandelplan. Derde bezoek: follow up (optioneel).

Winst

Waar elders vaak langlopende trajecten zijn, weet de patiënt door de LCA-opzet snel en duidelijk waar hij aan toe is. Gezien worden door twee specialisten tegelijk geeft patiënten meer ruimte om klachten en gevoelens te uiten. Dat geeft meer vertrouwen in het advies.

Op innovatief gebied is de Lyme app noemenswaardig. De patiënt kan binnen een afgeschermde omgeving een foto uploaden en enkele vragen invullen. Hiermee kan een expert van het LCA direct de situatie beoordelen en een advies geven.

Cijfers

LCA zag in 2017 490 patiënten met verdenking op Lyme Borreliose. Zij zijn verwezen door huisartsen, arbo-artsen en specialisten.

Betrokken specialismen

  • interne geneeskunde
  • kindergeneeskunde
  • neurologie
  • medische microbiologie