Gelre-onderzoeker José Hofhuis wint prijs op Europese ICU Recovery Congres

Wat is de impact van een IC-opname op de kwaliteit van leven voor de lange termijn? José Hofhuis doet er al jaren onderzoek naar. Met haar laatste onderzoek – waarin ze patiënten tien jaar na een IC-opname onderzocht – haalde ze een internationale prijs.

Het onderzoek van José richt zich op patiënten die langer dan 48 uur opgenomen zijn geweest. De groep bestaat uit 749 patiënten die tussen het jaar 2000 en 2008 op de IC hebben gelegen. “Wij hebben patiënten tien jaar lang op verschillende momenten gevolgd en een vragenlijst afgenomen over hoe zij de kwaliteit van hun leven ervaren. Dat hebben we zowel voor opname op de IC gedaan, als diverse momenten na ontslag van de IC en uit het ziekenhuis.”

Nazorgpoli

Als voormalig-IC-patiënten worden bevraagd over hun kwaliteit van leven, zijn ze vaak mild. José: “De meesten zijn blij dat ze er nog zijn. Maar als je doorvraagt, blijken er toch nogal wat klachten te zijn die samenhangen met hun opname op de IC.” Toen José rond 2000 met haar onderzoek begon, viel dat haar al op. Het leidde destijds tot de oprichting van een nazorgpoli voor de IC. Gelre was daarmee één van de eerste ziekenhuizen in Nederland.

''We krijgen nog beter in kaart met
welke interventies we klachten na een IC-opname kunnen voorkomen.''

“Mijn presentatie ging over de

health-related quality of life van patiënten tien jaar na ontslag van de IC. Daarbij heb ik gekeken hoe iemand de kwaliteit van zijn leven ervaart in relatie tot zijn gezondheid.” Verpleegkundig zorgonderzoeker/research- coördinator Intensive Care José Hofhuis

Restverschijnselen beperken

Een eerdere grote publicatie van José ging over de kwaliteit van leven van IC-patiënten na vijf jaar. Belangrijkste conclusie: verschillende klachten na een IC-opname - zoals vermoeidheid en slikklachten - doen zich op de langere termijn nog steeds voor. De ambitie van José en van het IC-team van Gelre is de kwaliteit van leven na een IC-opname zo hoog mogelijk te krijgen. Daar wordt al veel aan gedaan, stelt José. “We beginnen zo snel mogelijk met het herstel. Terwijl de patiënt nog in bed ligt, starten we met fietsen in bed en ondersteuning van de fysio. Het onderzoek helpt ons nog beter in kaart te brengen welke andere interventies we kunnen inzetten om restverschijnselen zo veel mogelijk te beperken.”

Computerspel ontwikkeld

Het onderzoek van José heeft mede geleid tot oprichting van ExpIRA, het expertisecentrum voor IC-revalidatie Apeldoorn. Verbetering van kwaliteit van leven is de rode draad in het onderzoek dat ExpIRA doet. José: “Slikstoornissen, dorst, slapen en de invloed van lawaai op de IC; dit zijn thema’s die we onderzoeken. Met mooie resultaten. Zo hebben we een computerspel ontwikkeld om patiënten te trainen sneller van de beademingsapparatuur af te komen.”