Beter zonder katheter Zorgevaluatie en Gepast Gebruik

Katheters en infusen zijn belastend voor de patiënt en verhogen het risico op infecties. Dat weet iedere verpleegkundige. Toch blijkt dat ze regelmatig onterecht worden geplaatst en te lang blijven zitten. Om het niet-gepast gebruik terug te dringen, draait in Gelre sinds eind 2020 het pilotproject ‘Beter zonder katheter’. In dit project werkt verpleegkundig expert Jasper de Roo van de afdeling Kwaliteit & Veiligheid samen met vier verpleegkundigen van B7 en B8.

Landelijk programma

“De pilot ‘Beter zonder katheter’ is onderdeel van het landelijke programma ‘Zorgevaluatie en Gepast Gebruik’ (ZE&GG)”, vertelt Jasper. “Ik ben vanuit de afdeling Kwaliteit & Veiligheid van Gelre aangehaakt om te zorgen dat dit programma niet alleen medische, maar ook verpleegkundige input krijgt.” Met de pilot ‘Beter zonder katheter’ hoopt Jasper het programma ook in Gelre onder de aandacht te brengen.

Bewustwording

Jasper: “In de protocollen staat heel duidelijk wanneer er een indicatie is voor een katheter. Op welk moment de katheter weer moet worden verwijderd is minder duidelijk, en gebeurt in samenspraak met de arts. Dat betekent dat je heel alert moet zijn op gepast gebruik. Dit project is daarom gericht op bewustwording. Het niet-gepast gebruik van urinekatheters en intraveneuze katheters ligt in Gelre boven het landelijk gemiddelde. Een nulmeting op B7 en B8 bevestigde dat beeld. Na de nulmeting zijn we tijdens een kick-off met elkaar in gesprek gegaan over de vraag: hoe kan het dat wij zo hoog scoren? Doordat dit gesprek plaatsvond in een open en oordeelvrije setting, ontstonden constructieve discussies. Daar ben ik trots op.”

Resultaten

Eline Linger is een van de verpleegkundigen in het pilotproject. “Door open met elkaar te praten over het niet-gepast gebruik van katheters, krijg je een beter inzicht in factoren die in de besluitvorming een rol kunnen spelen. Je gaat kritischer nadenken over de vraag ‘waarom is deze katheter (nog) nodig?’. Dat geeft een betere basis om erover in gesprek te gaan met de arts en de patiënt. Met als resultaat: betere keuzes en dus betere zorg.” Jasper: “Sinds de kick-off is het niet-gepast gebruik op B7 en B8 al met ruim een derde afgenomen.”

Vervolg

Krijgt de pilot een vervolg? Eline: “Om te beginnen willen we in onze eigen teams meer vertellen over het project.” Jasper vult aan: “Daarna willen we een toolkit maken voor andere afdelingen binnen Gelre, zodat ook die hiermee aan de slag kunnen.”