Marcha Taken

ONTREGEL DE ZORG


Meer tijd voor de patiënt en meer werkplezier

Michelle de Weerd

Niemand heeft baat bij onnodige regels en registraties. Verpleegkundigen Michelle de Weerd en Marcha Taken doen mee aan een project om de zorg op hun afdeling te ‘ont-regelen’.

“Zeventig minuten per week”, zegt Michelle. “Zoveel tijd zijn wij op B7 (Interne geneeskunde en Geriatrie) kwijt aan het schrijven van medicatiestickers voor antibiotica. En zo zijn er nog veel meer punten van frustratie. Samen met ons team hebben Marcha en ik een lijst gemaakt van dingen die handiger en makkelijker kunnen. De lijst telt 64 items. Daarbij gaat het bijna steeds om onderwerpen, die op zichzelf klein zijn, maar samen veel tijd kosten. Als je daarin kunt schrappen en verbeteren, levert dat aanzienlijke tijdwinst op. Tijd die ten goede komt aan de patiënt.”


“Door dit project krijgen onze frustraties over regels en registraties nu echt gehoor”

“We zijn deze lijst gaan maken in het kader van het landelijke project '(Ont)Regel de zorg', waaraan Gelre ook meedoet”, licht Marcha toe. “Ook zonder dit project dragen we als verpleegkundigen natuurlijk wel verbeterpunten aan. Vaak zijn dat verbeterpunten die direct op de zorg voor patiënten gericht zijn. Zo heb ik zelf de mondzorg al eens opgepakt op onze afdeling. Door dit project komt nu ook de regeldruk op andere onderwerpen op de agenda. Het schrijven van medicatiestickers is daar een voorbeeld van. Leuk is dat er ook handelingen aan het licht komen die helemaal niet meer nodig zijn. Zoals het doen van een uitvoeringsverzoek bij ontslag. Om onnodige handelingen te schrappen, moeten we de wetenschap goed in de gaten houden, bijvoorbeeld door regelmatig in de CAT-databank te kijken. Dat maakt het voor mij extra interessant.” Verbeterpunten signaleren is één, ze aanpakken en oplossen is iets anders. Michelle: “Veel oplossingen liggen buiten onze macht. Er is bijvoorbeeld een ander digitaal systeem voor nodig. Of het raakt meerdere afdelingen en vereist daardoor medewerking van onze teamleider en andere betrokkenen.” Marcha vult aan: “Bovendien kost het project ons veel tijd, ook vrije tijd. Toch is dit project waardevol. Het zorgt ervoor dat verpleegkundigen echt gehoord worden; de verbeteringen die wij graag willen, worden hiermee daadwerkelijk realiseerbaar. Dat maakt ons werk efficiënter en leuker en de kwaliteit van zorg verbetert erdoor.”