Werken aan de beste zorg voor de patiënt

Begin met waarom

We zijn in Gelre goed op weg in het werken volgens de EBP-principes (evidence based practice). In plaats van ons handelen te baseren op tradities en gewoontes, kijken we als verpleegkundigen steeds meer open en kritisch naar de zorg die we leveren. Dat is een belangrijke ingang om te (blijven) werken aan effectieve, efficiënte en veilige zorg. In dit artikel delen we drie mooie voorbeelden uit de praktijk.

EBP en CAT

“EBP wordt soms nog gezien als ‘ver van de dagelijkse praktijk’ of als iets voor achter een bureau en het wordt vaak in één adem genoemd met het woord ‘wetenschap’. Ik zie dat anders”, zegt adviseur EBP Anja Bussink. “EBP is ‘gewoon’ het leveren van de best mogelijke zorg voor de patiënt. De eerste stap van EBP is een verantwoordelijkheid van iedereen in het team en kan gewoon gedaan worden tijdens de dagelijkse patiëntenzorg: werken met een open en nieuwsgierige houding, jezelf afvragen waarom we iets doen en waarom op deze manier.” “Het kan natuurlijk zijn dat anderen zich diezelfde waarom- vraag ook al hebben gesteld. Om dubbel werk te voorkomen, is het slim om in de Gelre CAT-adviesroute en in de landelijke CAT-databank te kijken of een collega dezelfde vraag al heeft beantwoord. Is dat niet het geval, dan ga je na wie het schrijven van een CAT wil oppakken. Een CAT (Critically Appraised Topic) is een korte systematische samenvatting en beoordeling van de resultaten van een beperkt aantal studies over een vraag uit de dagelijkse verpleegkundige praktijk, resulterend in een aanbeveling voor de praktijk. Verpleegkundigen weten inmiddels dat ze een CAT niet alleen hoeven te schrijven: steeds meer zoeken ze hierbij samenwerking met de bibliotheek en het Wetenschapsbureau.”

Wat werkt beter?

“Ik werk sinds 2012 op de Longafdeling en ben in 2017 begonnen met de hbo-v-deeltijd. Tijdens de opleiding schreef ik een CAT over Chinese handwaaiers en tafelventilatoren voor mensen met ernstige COPD. Dat leidde op de afdeling tot aanschaf van tafelventilatoren. Ook is er geïnvesteerd in nieuwe apparatuur naar aanleiding van een CAT van een collega over luchtwegbevochtigers bij NIV-beademende patiënten. Dat laat zien dat Gelre patiëntcomfort hoog in het vaandel heeft. Het is een mooi gevoel dat je met een CAT de zorg voor patiënten echt kunt verbeteren. Gaandeweg krijg je steeds meer oog voor verbeterpunten. In mijn telefoon staat nu een lijstje met CAT-onderwerpen.”

Jolien Visser, verpleegkundige Longafdeling in Apeldoorn

Waarom de een wel, de ander niet?

“Volgens protocol moest aan een baby voor een prik of een bloedafname orale sucrose worden gegeven, om pijn en ongemak te verlichten. Tijdens mijn hbo-v-stage viel het mij op dat niet alle collega’s dit protocol opvolgden. Het bleek dat niet iedereen overtuigd was dat sucrose geven de beste manier was. Een mooi onderwerp voor een CAT! Uit de literatuurstudie concludeerde ik dat huid-op-huid-contact of het kind even aan de borst leggen even effectief waren als sucrose. Daarmee ben ik naar de kinderartsen gegaan. Uiteindelijk is het protocol aangepast. Een CAT schrijven is best een klus, maar gelukkig doe je het niet alleen. Ik had veel aan de hulp van Anja Bussink. De CAT over toedienen van orale sucrose bij baby’s was mijn eerste, maar zeker niet mijn laatste.”

Eline ten Bolscher, obstetrieverpleegkundige in Zutphen


Leuk om te weten: de CAT’s van Jolien en Eline en de CAT van oud-collega Thari Horstman over testwegen bij borstvoeding zijn opgenomen in de bekende CAT-boekjes van Amsterdam UMC!