De waarde van PROMs

Celine Zoetbrood en Marjolein Vlieg

Hoe meet je of de zorg die je levert echt van toegevoegde waarde is voor de patiënt? Voor het meten van die waarde wordt in het zorgpad mammacarcinoom sinds kort gewerkt met PROM-vragenlijsten. Verpleegkundig specialist Celine Zoetbrood en gespecialiseerd verpleegkundige mammacare Marjolein Vlieg, beiden nauw betrokken bij het ‘PROMs-project’, zijn tot nu toe heel tevreden: “Patiënten ervaren deze vragenlijsten als waardevol. En ze bieden concrete handvatten voor het verbeteren van de zorgkwaliteit.”

‘Gelre biedt waardegedreven zorg’ is een van de vier metrolijnen in Gelre 2025. Dat sluit perfect aan bij het internationale concept Value Based Health Care (VBHC). Dit concept is door meer dan de helft van de Nederlandse ziekenhuizen omarmd, waaronder door Gelre. Bij VBHC gaat het naast het terugdringen van zorgkosten vooral ook om zorg die waarde toevoegt aan het leven van de patiënt (patiëntwaarde). Om die toegevoegde waarde te meten, kun je onder andere gebruik maken van online PROMs. In Gelre worden PROMs in steeds meer zorgpaden ingezet.

Vergelijken

“Wij kregen de vraag om mee te doen met een van de eerste VBHC-pilots. Samen met Niek Rosenkamp, adviseur Kwaliteit en Veiligheid, zijn we aan de slag gegaan met het inzetten van PROMs in het zorgpad mammacarcinoom. Eerst hebben we verschillende vragenlijsten naast elkaar gezet. De Lastmeter, waar we al een tijd mee werkten, vonden we te beperkt. De PROMs-lijst is veel breder en kijkt naar verschillende domeinen. Wel misten wij daarin vragen over levensovertuiging en terugkeer naar werk. Uiteindelijk zijn we in afstemming met het team gekomen tot aangepaste PROMs voor verschillende doelgroepen. Iemand met een borstsparende behandeling loopt immers tegen andere dingen aan dan iemand met een borstamputatie.”

Waardevol en inzichtgevend

“Sinds maart hebben we onze PROMs in gebruik. Bij een tussenevaluatie bleek dat de vragenlijsten goed worden ingevuld. Ze helpen patiënt en zorgprofessional om samen goede keuzes te maken voor de zorg die nodig is. Dat de scores heel overzichtelijk op een dashboard worden weergegeven, maakt het voor ons makkelijker om een gericht gesprek met een patiënt te voeren. Door de uitkomsten te vergelijken met andere ziekenhuizen geven de scores ons bovendien inzicht in verbeterpunten.”

Trots

“We zijn er trots op dat we met elkaar, met de fantastische ondersteuning van Niek en dankzij de feedback van patiënten, een vragenlijst hebben kunnen samenstellen die bijdraagt aan de patiëntwaarde én aan verbetering van de zorgkwaliteit. En dat in één jaar tijd! Recent zijn we in het kader van VBHC - het onderdeel 'samen beslissen' - gestart met de 'keuzehulp borstkanker'. We denken dat ook dit een belangrijke verbetering geeft.”