Eline Konijnenberg


“Een afdeling ontwikkelen, dat doe je samen”

V.l.n.r. Marloes Bensink, Eline Konijnenberg, Elyse Veldhuizen

De afdeling Dagbehandeling is in maart 2021 gestart met een proeftuin, om de verpleegkundige rollen en verantwoordelijkheden goed af te stemmen op de (toekomstige) zorgvraag. Wat zijn de eerste ervaringen? Vier vragen aan teamleider Eline Konijnenberg.

1. Hoe was de start?

“Toen ik hier in december 2020 kwam werken, was er op het gebied van functiedifferentiatie nog niet zoveel van de grond gekomen. Na overleg met Wilma Koopman zijn we begonnen met het POPUP-theater. Deze frisse, gezamenlijke herstart zorgde ervoor dat iedereen in het team deelgenoot werd. Daarna zijn we naar de basis-functiebeschrijving van de verpleegkundige Bachelor of Nursing (BN) gaan kijken en gaan nadenken over de vraag: hoe vertalen we deze naar onze afdeling?”

2. Konden jullie gebruikmaken van de ervaringen uit andere proeftuinen?

“We hebben vooral in andere ziekenhuizen gekeken. Want met achttien specialismen zijn de complexe processen op de Dagbehandeling bijna niet te vergelijken met die op een klinische afdeling in Gelre. Vooralsnog hebben wij genoeg aan twee BN-verpleegkundigen. Anders dan sommige andere teams hebben wij bovendien niet te maken met onrust over de verdwijnende functie van zorgcoördinator. De enige zorgcoördinator die wij nog hadden, kiest er heel bewust voor om zich niet op hbo-niveau te laten scholen.”

3. Waar staan jullie nu?

“De twee mogelijke BN-verpleegkundigen in ons team, Elyse en Marloes, hebben tijd gekregen om uit te zoeken wat hun rol kan zijn, ook in relatie tot de taken van de teamleider. Als team delen we onze gedachten over de taakverdeling, rollen en posities met elkaar. Dat is zoeken, we zijn nog onderweg. Belangrijk is dat het niet alleen om opleiding gaat, maar vooral ook om wie een bepaalde taak leuk vindt. Een van de aandachtspunten bij de Dagbehandeling is de kwaliteitsborging. Veel van de werkafspraken op de afdeling zijn nergens vastgelegd. Mogelijk kunnen de verpleegkundigen BN daar een rol in spelen.”

4. Wat is de belangrijkste uitdaging?

“Dit hele traject gaat vooral over taakvolwassenheid en taakverantwoordelijkheid. Niet alleen van de verpleegkundigen BN, maar van iedereen in het team. Onze verpleegkundigen beschikken samen over een heleboel kennis en ervaring. Daarmee zijn ze prima in staat om te pionieren. Uiteindelijk wil ik met hen toe naar een situatie waarin zij de operationele processen helemaal zelf runnen en mijn rol verandert van leidinggevend naar coachend.”

"Het gaat er vooral ook om wie een bepaalde taak leuk vindt."